Farma Hájenka

  • 500g hladká mouka
  • 300ml teplého mléka
  • 11g soli
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce změklého másla
  • 8-9g sušeného droždí
  • 2 lžíce lněného semínka
  • rozšlehané vejce na potření

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Ideálně necháme makat domácího robota s nástavcem hák. Můžeme míchat až 10 minut. Přikryté těsto kuchyňskou fólií necháme nakynout na teplém místě. Využívám troubu nahřátou na 50 °C, kterou nechám přiotevřenou. Těsto je nakynuté ve chvíli, když 2 x zvětší svůj objem. Pokud použijete 10g droždí, máte nakynuto i za 40 minut. Upleteme houstičky, rovnou je dáme na plech s pečícím papírem, přikrejeme utěrkou a necháme opět na teplém místě nakynout cca 30 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem ( není nutné ), posypeme hrubší solí a kmínem. Pečeme v horkovzdušné troubě 10-12 minut na 210 °C. Houstičky vydrží vláčné 3 dny. Pro zdravější variantu lze část hladké mouky nahradit celozrnou.

Podobné níže

Čočkový salát

Čočku přebereme a vaříme cca 20 minut do změknutí. Po vychladnutí přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary, cibuli nakrájenou na jemná kolečka, sůl, pepř, balzamikový ocet, šťávu z citrónu a čerstvé...

Žampionový krém

Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájené žampiony, máslo, sůl, čerstvě namletý pepř a krátce restujeme. Zalijeme vývarem a necháme vařit cca 20 min. Základ...

Mrkvová polévka

Na rozehřátém másle pozvolna zesklovatím cibuli a přidám mrkev. Vše zaliji vývarem, osolím, opepřím a vařím na mírném ohni do změknutí cca 20 minut. Pak vše rozmixuji tyčovým mixérem, nebo nechám...
Přejít nahoru