Jednoduché houstičky

  • 500g hladká mouka
  • 300ml teplého mléka
  • 11g soli
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce změklého másla
  • 8-9g sušeného droždí
  • 2 lžíce lněného semínka
  • rozšlehané vejce na potření

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Ideálně necháme makat domácího robota s nástavcem hák. Můžeme míchat až 10 minut. Přikryté těsto kuchyňskou fólií necháme nakynout na teplém místě. Využívám troubu nahřátou na 50 °C, kterou nechám přiotevřenou. Těsto je nakynuté ve chvíli, když 2 x zvětší svůj objem. Pokud použijete 10g droždí, máte nakynuto i za 40 minut. Upleteme houstičky, rovnou je dáme na plech s pečícím papírem, přikrejeme utěrkou a necháme opět na teplém místě nakynout cca 30 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem ( není nutné ), posypeme hrubší solí a kmínem. Pečeme v horkovzdušné troubě 10-12 minut na 210 °C. Houstičky vydrží vláčné 3 dny. Pro zdravější variantu lze část hladké mouky nahradit celozrnou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru