Recepty

Krémová polévka z píchavky

  • 300g očištěné píchavky
  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 2 l vývaru
  • 100 ml smetany
  • čerstvý koriandr
  • sůl, mletý kmín, bílý pepř, citrón

Vše nakrájíme na kostičky. Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme píchavku, kmín, osolíme a opepříme. Až píchavka zredukuje svůj objem, přidáme nakrájené brambory a restujeme 5 minut. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor. Polévku rozmixujeme do hladka, přidáme smetanu a krátce povaříme. Na konci polévku dochutíme a jemně zakápneme citrónovou šťávou dle chuti. Servírujeme s nasekaným koraindrem. Přeji dobrou chuť:-)

Borůvková zmrzlina

  • 200 ml šlehačky
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 300 g borůvek
  • 1/2 citronu

Cukr rozmixujeme s borůvkami, šlehačku vyšleháme a vše jemně smícháme. Nakonec přiléváme mléko, šťávu z citronu a stále mícháme. Směs nalijeme do zmrzlinovače. Zmrzlina bude vychlazená za cca 30 minut. Záleží na typu přístroje. Nebo můžete nalít do nádoby a ihned uložit do mrazáku. Ale je třeba běhen tuhnutí několikrát promíchat. Ideální je udělat zmrzlinu za pomoci zmrzlinovače a co se nesní ( to je jen výjimečně 🙂 ), nandáme do forem na nanuky. Nanuky pak mají perfektní konzistenci, protože jsou předmražené 🙂 .

Rychlé lívance

  • 2 hrnky hl. mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kypřící prášek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • na dochucení např.: bílý jogurt, ovoce, oříškové máslo, agávový sirup

Vše smícháme ( tedy kromě surovin na dochucení ) 🙂 a necháme pracovat robota s nástavcem na šlehání. Za pár minut při vysokých otáčkách máme jemné těsto, které se díky metle krásně provzdušní. K přípravě je dobré využít klasický lívanečník, ve kterém se těsto nerozteče a lívance budou vysoké a vláčné. Lívance dochutíme dle svého mlsného jazýčku. Skvělé je i máslo s poctivou domácí marmeládou 🙂

Jednoduché houstičky

  • 500g hladká mouka
  • 300ml teplého mléka
  • 11g soli
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce změklého másla
  • 8-9g sušeného droždí
  • 2 lžíce lněného semínka
  • rozšlehané vejce na potření

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Ideálně necháme makat domácího robota s nástavcem hák. Můžeme míchat až 10 minut. Přikryté těsto kuchyňskou fólií necháme nakynout na teplém místě. Využívám troubu nahřátou na 50 °C, kterou nechám přiotevřenou. Těsto je nakynuté ve chvíli, když 2 x zvětší svůj objem. Pokud použijete 10g droždí, máte nakynuto i za 40 minut. Upleteme houstičky, rovnou je dáme na plech s pečícím papírem, přikrejeme utěrkou a necháme opět na teplém místě nakynout cca 30 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem ( není nutné ), posypeme hrubší solí a kmínem. Pečeme v horkovzdušné troubě 10-12 minut na 210 °C. Houstičky vydrží vláčné 3 dny. Pro zdravější variantu lze část hladké mouky nahradit celozrnou.

Mrkvová polévka

  • 400g mrkve
  • 1l kuřecího vývaru ( používám malé množství redukovaného vývaru z mrazáku )
  • 1 cibule
  • 1 pomeranč
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl, pepř
  • smetanu / kokosové mléko

Na rozehřátém másle pozvolna zesklovatím cibuli a přidám mrkev. Vše zaliji vývarem, osolím, opepřím a vařím na mírném ohni do změknutí cca 20 minut. Pak vše rozmixuji tyčovým mixérem, nebo nechám vychladnou na 50 °C a využiji mixér na smoothie ( používám mixér se skleněnou nádobou ) , který vše dohladka rozmixuje a zároveň přidávám i smetanu či kokosové mléko. Polévku dochutím zázvorem, kurkumou, šťávu z pomeranče, popřípadě dosolím a vše nechám krátce přejít varem. Přeji dobrou chuť 🙂

Žampiónový krém

  • 300 g žampionů
  • 1 střední cibul
  • 3 lžíce másla
  • 1l kuřecího vývaru ( nebo kostka redukce doplněná o 1 l vody )
  • 0,5 l mléka
  • 100 ml šlehačky
  • sůl, pepř
  • plátky restovaného žampionu na ozdobu
  • kousek kuřecího steaku

Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájené žampiony, máslo, sůl, čerstvě namletý pepř a krátce restujeme. Zalijeme vývarem a necháme vařit cca 20 min. Základ zchladíme mlékem a šlehačkou. Vše důkladně rozmixujeme ( opět používám výkonný mixer ), dochutíme solí, pepřem, popřípadě houbovým prachem a krátce povaříme ( jen několik minut ). Při servírování využijeme pár plátků restovaných žampionů a tenounké plátky kuřecího steaku. Polévku je vhodné podávat s opečenou bagetou. Dobrou chuť 🙂

Čočkový salát se ztraceným vejcem

  • 0,5 kg černé čočky
  • 1 červená cibule, jarní cibulka
  • sušená rajčata
  • kapary
  • na dochucení: sůl, pepř, šťáva z 1/2 citronu, balzamikový ocet, čerstvé bylinky
  • baby salát, rukola, mladý špenát, rajčata
  • ztracené vejce

Čočku přebereme a vaříme cca 20 minut do změknutí. Po vychladnutí přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary, cibuli nakrájenou na jemná kolečka, sůl, pepř, balzamikový ocet, šťávu z citrónu a čerstvé bylinky ( např. bazalka, máta, koriandr ). Doporučuji salát nechat v lednici odležet a před podáváním dle potřeby ještě dochutit. Servírujeme promíchané s baby salátem, rajčaty a navrch ztracené vejce. Přeji dobrou chuť 🙂